Powered by Blogger.

Sabah Kekal Sebagai Negeri Termiskin!!Statistik Jabatan Perangkaan yang menunjukkan Sabah mendahului sebagai negeri termiskin(kadar kemiskinan 19.7 peratus) menunjukkan slogan ‘janji ditepati’ Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kosong semata-mata.Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Hiew King Cheu berkata, sebenarnya rakyat Sabah sudah menjadi rakyat kelas ketiga dan terus terpinggir di sebalik pembangunan pesat negeri lain meskipun mempunyai hasil bumi yang banyak.

“Memang sekiranya rakyat ingin maju perlu ada peluang ekonomi, industri, dan pekerjaan namun di Sabah semua itu hanyalah mimpi. Kerajaan Pusat mengumumkan projek besar namun akhirnya hanya tinggal cakap kosong sahaja.

“Mengapa Sabah masih miskin teruk sedangkan kita mempunyai pengeluaran minyak yang banyak? Penduduk di kampung masih ramai yang tidak mampu memperoleh pendapatan RM300 sebulan. Secara jujurnya saya katakan Kerajaan Negeri(Sabah) dan persekutuan tidak berguna,” kataya.

Menurutnya, satu ketika dahulu Sabah pernah menjadi negeri antara negeri terkaya di Malaysia pada tahun 1970an namun kini sepi dengan kehadiran pelabur sebaliknya dihujani dengan kehadiran pendatang asing.

Menurut laporan itu, Malaysia mengalami sedikit peningkatan dalam kadar kemiskinan antara 2007 dan 2009, yang pertama sejak berakhirnya krisis kewangan Asia pada tahun 1999, demikian mengikut kajian yang dijalankan oleh Jabatan Perangkaan.

Kadar kemiskinan naik daripada 3.6 peratus pada 2007 kepada 3.8 peratus pada 2009 manakala kadar kemiskinan tegar kekal pada 0.7 peratus.
Selain Sabah, laporan itu juga menunjukkan negeri Perlis (6 peratus) berada ditangga ke dua, Sarawak dan Kedah (masing-masing 5.3 peratus) berkongsi di tempat ke tiga.

Jelas Hiew King Cheu (gambar)berdasarkan kepada situasi ini slogan ‘Rakyat Diketepi’ lebih sesuai dilaungkan oleh Najib berbanding ‘Janji Ditepati’ bagi mencerminkan kredibiliti pemerintahan Umno-BN yang selama ini gagal meningkatkan gaji dan mengawal kos sara hidup rakyat.

Najib dalam bajetnya sebelum ini menjanjikan peruntukan yang besar kepada Sabah dan Sarawak kononnya bagi tujuan pembangunan dan meningkatkan taraf hidup rakyat di negeri berkenaan.

Sementara itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar beranggapan, kedudukan Sabah dan Sarawak yang mengungguli kedudukan tiga teratas dalam senarai negeri yang mencatatkan peningkatan kemiskinan membuktikan berlakunya kepincangan pentadbiran di bawah BN.

Menurutnya, hasil kajian ini sekaligus menafikan tanggapan jahat pimpinan Umno-BN selama yang sering mensasarkan negeri pentadbiran Pakatan Rakyat khususnya Kelantan sebagai negeri miskin tanpa pembangunan sejak ditadbir Pas lebih 20 tahun lalu.

Katanya, perkara berkaitan kekurangan kemudahan infrastruktur dan berkaitan kemiskinan sering menjadi keluhan Ahli Parlimen Sabah dan Sarawak setiap kali persidangan Dewan Rakyat.

“Walaupun dari segi pencapaian hasil (bumi) itu banyak di kedua-dua negeri ini berbanding dengan negeri lain, akibat daripada pengurusan pincang yang dibuat oleh kerajaan negeri dibawah BN menyebabkan limpahannya tidak sampai kepada rakyat,” katanya ketika dihubungi Tv Selangor.

Tegas beliau, apa yang penting rakyat Sabah dan Sarawak perlu mempunyai kesedaran untuk melihat kekayaan negeri dikembalikan kepada mereka setelah lebih 54 tahun melimpah ke dalam poket pimpinan negeri yang tidak bertanggungjawab.

Najib - KeLanTan AdalaH NeGeri TerMisKiN!

Posted by admin:007dunia On 0 comments
Jika artikel ini bermanfaat,bagikan kepada rekan melalui:

10 Berita Terbaru

Popular post

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!

Berita Semasa Online

Portal Sumber Ilmu Online

Feed Link Sahabat

Geng Blogger Hebat

Followers