Powered by Blogger.

Umno/BN Terengganu semakin ‘teruk’ Merampas Tanah Rakyat

Sejak kerajaan Umno dan Barisan Nasional ‘merampas’ pentadbiran kerajaan negeri Terengganu melalui ‘eksploitasi’ senarai pengundi pada 2004, beratus-ratus ekar tanah rakyat telah dirampas akibat kegilaan dan kerakusan serta kezaliman pemimpin Umno.

Selepas kes merampas tanah Sekolah rendah Islam darul Bayan baru-baru ini, terkini, Umno/Bn Terengganu akan merampas  tanah pra-sekolah Pusat Asuhan Tunas-tunas Islam (PASTI) Qaryah Tok Jiring, dan pejabat Dewan Undangan Negeri (DUN) Tepoh, Kuala Nerus.

Bermula tahun 2005 sehingga tahun 2008, Umno yang diterajui oleh bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idris Jusoh telah merampas kesemua tanah-tanah RTB yang dianugerahkan kepada rakyat oleh kerajaan PAS Terengganu.

Tindakan tersebut dibuat oleh kerajaan negeri kononnya Lesen Menduduki Sementara (LMS) itu telah tamat tempoh.

Walaupun tindakan 'di luar perikemanusiaan' itu mengundang kemarahan dan penentangan rakyat secara menyeluruh di negeri ini termasuk mengadakan demontrasi secara aman di depan Wisma Darul Iman, kerajaan Umno/BN tanpa rasa berdosa terus mengkhianati rakyat.

Beberapa siri pencerobohan dan perobohan rumah-rumah rakyat termasuk rumah seorang anggota tentera di RTB Pengkalan Merbau, Setiu, sebuah masjid di RTB Bujal, Kemaman, perobohan sebanyak 14 buah rumah rakyat di RTB Belimbing Api, di Jabi Besut, semuanya dilakukan dengan alasan remeh, rakyat menduduki tanah kerajaan secara haram.

Selain itu, perlaksanaan projek mega ‘membazir’ pada zaman Idris juga menjadikan rakyat korban sebagai pelarian di bumi sendiri.

Kerana ingin menghabiskan wang royalti petroleum yang ditukar mnejadi ‘dana khas’ Idris melaksanakan pembangunan yang tidak membawa manfaat besar kepada rakyat.

Kononnya meralisasikan impiannya, Idris telah menghalau penduduk Pulau Duyong  bagi dijadikan tapak perlumbaan sukan perahu layar Piala Monsun.

[Gambar kiri - Pembangunan Pulau Duyong pada tahun 2007]

Selepas  tahun 2008, Umno yang diterajui ‘secara paksa’ oleh Menteri Besar kini, Dato’ Seri Ahmad Said meneruskan legasi Idris.

Pada Mac 2010, Umno telah merampas tanah dan merobohkan rumah penduduk di Kampung Paya bunga Kuala Terengganu.

Kira-kira 60 orang penguatkuasa daripada pihak polis, pejabat tanah dan pegawai kerajaan tempatan merobohkan kesemua 12 buah rumah di kampung itu.

Penduduk miskin di situ telah mendiami tanah itu sejak tahun 1934 dengan lesen menduduki sementara (TOL).

10 daripada 12 buah rumah berkenaan masih didiami dan penduduk telah meminta pampasan daripada kerajaan negeri Terengganu, namun Menteri Besar Terengganu hanya bersetuju untuk menyediakan lori pemindahan.

Selain Kampung Paya Bunga, tanah-tanah di Kampung Chabang Tiga dan Kampung Padang Hiliran turut ‘diratah’ dan ‘dimamah’ oleh kerajaan Umno/BN.

Mereka telah memberikan tanah kepada parapelabur yang ‘rakus’ yang membeli tanah-tanah orang Melayu di atas nama membangunkan Bandaraya Kuala Terengganu.

Ekoran rampasan demi rampasan tanah yang dilakukan, pada 10 Mei 2011, PAS telah membawa usul mencadangkan agar Persidangan Dewan Undangan Negeri ketika itu ditangguhkan bagi membolehkan Dewan Undangan Negeri (Dun) membincangkan isu pembangunan Bandaraya Kuala Terengganu.

Tindakan itu dibuat PAS sebagai sebuah parti politik Melayu Islam, yang tidak henti-henti, terus menjalankan pelbagai usaha bagi memperjuangkan dan membela nasib orang-orang Melayu.

Namun begitu, usul yang dibawa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi mengikut Fasal 30 Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri dalam sidang DUN, telah ditolak.

“Saya mohon mencadangkan bahawa persidangan dewan ini hendaklah ditangguhkan mengikut Fasal 30 Peraturan-peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri, bagi membolehkan Dewan Yang Mulia ini merundingkan isu pembangunan Bandaraya Kuala Terengganu yang mengakibatkan pengambilan tanah-tanah tradisi dan turun-temurun orang-orang Melayu, sehingga terhakisnya tanah-tanah orang Melayu.

“Apabila ada tanah orang Melayu di Pusat Bandar telah bertukar tangan kepada bangsa lain. Isu ini adalah perkara tertentu, kerana telah berlaku mengambilan tanah secara ‘rakus’ dan boleh menggugat masyarakat Melayu bandar di negeri Terengganu.

“Tindakan pengambilan balik tanah tanpa mengira implikasi masa depan orang-orang Melayu bandar adalah amat dikesali dan ‘menzalimi’ rakyat Terengganu yang mengharapkan pembelaan kerajaan negeri. Terutamanya, golongan berpendapatan rendah yang hidup ‘kais pagi makan pagi, kais petang makan petang”, jelasnya ketika ditemui media pada waktu itu.

Akibat kerakusan Umno/BN Terengganu, satu demi satu perkampungan orang Melayu di bandar Kuala Terengganu lenyap.

Kampung Paya Bunga, Kampung Batas Baru, Kampung Paya Keladi, Lorong Haji Jamil, Kampung Tanjung dan Kampung Ladang Tok Pelam kini hanya tinggal sejarah.

Tidak cukup dengan tanah-tanah orang Melayu di bandar, tanah-tanah di pinggir bandar juga menjadi mangsa.

Antaranya adalah, kes pengambilan tanah yang melibatkan Kampung Gelugor, Kampung Che Long  dan Kampung Banggol Donas.

Tanah orang Melayu di Kampung Gelugor  [Gambar kanan bawah] diambil ‘tergadai’ kerana projek mahu membangunkan satu pusat pentadbiran ‘ala’ Putrajaya.

..........Baca lagi dari sumber>>>>

Posted by admin:007dunia On 0 comments
Jika artikel ini bermanfaat,bagikan kepada rekan melalui:

10 Berita Terbaru

Popular post

My Ping in TotalPing.com Submit Your Site To The Web's Top 50 Search Engines for Free!

Berita Semasa Online

Portal Sumber Ilmu Online

Feed Link Sahabat

Geng Blogger Hebat

Followers